najnovije vesti

Izveštaj – “Digitalizacija – pristup uslugama kroz prizmu jezičkih prava”

“Digitalizacija – pristup uslugama kroz prizmu jezičkih prava” je izveštaj koji je izradila jedna od članica naše Mreže za građanski aktivizam, možete ga preuzeti na linku na kraju teksta.

Pred vama su nalazi sveobuhvatnog istraživanja koje je NVO „Gračanička inicijativa za održivi razvoj“ sprovela u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike/ Kancelarija premijera Kosova, u sklopu projekta Digitalizacija – pristup uslugama kroz prizmu jezičkih prava. Da li je na Kosovu pristup uslugama jednako moguć svim građanima? Da li građani koji dolaze iz nevećinskih zajednica na Kosovu, pre svega oni koji ne pripadaju grupi govornika albanskog jezika, jednako imaju mogućnost da ostvare pravo pristupa uslugama na maternjem jeziku kao i većinska albanska zajednica? Dosadašnji izveštaji koji se okvirno bave temom pristupa uslugama na lokalnom i centralnom nivou najčešće dolaze iz organizacija civilnog društva, a rađeni su u saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike. Sva dosadašanja istraživanja obuhvataju ličnu interakciju pojedinca sa službenicima u institucijama i njegovu mogućnost za ostvarivanje svojih građanskih prava na službenim jezicima/ jezicima u službenoj upotrebi. Smatrajući da su promene koje donosi digitalizacija deo dinamičnog društvenog života Kosova i njegovog sazrevanja; Kosova u kome politika multikulturalnosti teži da faktički bude usmerena ka građanima, odlučili smo da ponudimo istraživanje koje bi uočilo, opisalo i analiziralo većinu, do sada, ključnih problema s kojima se suočavaju pripadnici nevećinskih zajednica na Kosovu prilikom pristupa digitalizovanim uslugama i ponudimo preporuke za prevazilaženje trenutne situacije, kao i određena sistemska rešenja koja u budućnosti mogu biti osnov za poštovanje prava na upotrebu jezika u procesu opšte digitalizacije javne uprave. Istraživanje Digitalizacija – pristup uslugama kroz prizmu jezičkih prava je bazirano na dostupnosit elektronskih usluga koje pružaju ministarstva i njima podređene agencije na srpskom jeziku, pre svega zbog statusa srpskog jezika, kao jednog od dva službena jezika na centralnom nivou na Kosovu. Nalazi istraživanja su, pre svega, vođeni stavovima građana o važnosti pristupa elektronskim uslugma i njihovim iskustvima prilikom korišćenja različitih vidova elektronskih usluga, iz perspektive dvojezičnosti. Ovim istraživanjem smo, takođe, želeli da utvrdimo i prikažemo realno stanje o nivou poštovanja Zakona o upotrebi jezika u ministarstvima i njima podređenim agencijama prilikom pružanja elektronskih usluga građanima. Nastojali smo da objektivno identifikujemo izazove sa kojima se institucije suočavaju u procesu digitalizacije javnih usluga i definisali smo preporuke za koje verujemo da mogu pomoći u procesu prevazilaženja svih poteškoća koje trenutno onemogućavaju potpunu primenu i poštovanje Zakona o upotrebi jezika.

Srpski:                                Albanski:

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Установљен као међународни празник у знак сећања на студенте у Бангладешу који су убијени 1952. године, јер су се побунили и изашли на улице тражећи заштиту и званичан статус за свој језик, Међународни дан матерњег језика нас већ 20. годину заредом подсећа да је очување, заштита и промоција матерњег језика дужност и обавеза сваког народа и заједнички циљ човечанства. Continue reading “ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА”

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom godišnjice ubistva našeg sugrađanina, prijatelja, komšije i jednog od vodećih političkih lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića, grupa nevladinih organizacija, članica ,,Empirike“, NVO Aktiv, Humani centar, Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Mreža za građanski aktivizam (MGA), izražavaju zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da 12 meseci posle brutalne likvidacije, šira javnost nema relevatnih informacija o počiniocima i motivima ovog zločina. Posledice neuspeha razjašnjavanja okolnosti pod kojima se zločin dogodio po društvo u kome živimo, slobodu građana, njihovih misli i reči su razorne. Continue reading “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST”

Tiha migracija Srba, pošast za koju smo svi podjednako krivi

Autor: Ivan MIljković
gracanicaonline.info   24.12.2018.

 

Tihi i gotovo svakodnevni odlasci mladih u potragu za boljim i bezbednim životom, većim i kvalitetnijim mogućnostima za obrazovanje, zaposlenje i napredovanje u karijeri, kako sa teritorije opštine Gračanica, tako i sa čitavog prostora Kosova i Metohije, u užu Srbiju, ali i zemlje regiona, razlog je istraživanja koje je uradila Mreža za građanski aktivizam (MGA).

Rezultati istraživanja, koje je za ciljnu grupu imalo srednjoškolce završnih razreda, ali i studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pokazali su poražavajuće rezultate. Naime, najveći broj mladih iz opštine Gračanica, po zavšetku srednjih, visokih i viših škola, želi da ode sa Kosova i Metohije, uglavnom u centralnu Srbiju ili u inostranstvo.

Mreža za građanski aktivizam je predstavila istraživanje i ujedno organizovala tribinu „Tiha migracija Srba“. U panelu su učestvovali državni sekretar Ministarstva privrede u Vladi Srbije, Branimir Stojanović, zamenik predsednika opštine Gračanica, Saša Danić i predsednik Skupštine opštine Gračanica i direktor OŠ „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, Ljubiša Karadžić.

Todorović: Kako se situacija na terenu zaoštrava, tako su i mladi sve čvršći u odluci da žele da odu

Naglasivši da je tiha migracija Srba očigledan problem, o kome i javnost i mediji ćute, direktor MAG-a, Ivan Todorović je rekao da je bilo krajnje vreme da se o ovom problemu otvoreno prodiskutuje.

Todorović je podsetio na neka ranija istraživanja Agencije „Galup“ koja su se odnosila na prostore bivših jugoslovenskih republika koje imaju identičan problem sa „odlivom mladih mozgova“. Continue reading “Tiha migracija Srba, pošast za koju smo svi podjednako krivi”

KRATKI IZVEŠTAJ ” TIHA MIGRACIJA SRBA”

Na osnovu svakodnevnog i tihog odlaska mladih ljudi u potrazi za boljim, kvalitetnijim i bezbednijim životom, kao i za većom mogućnošću napredovanja u školovanju i karijeri pokrenuli smo istraživanje o tzv. tihoj migraciji Srba sa Kosova. Sproveli smo kratke razgovore sa studentima koji studiraju na Univerzitetu u Prištini, smeštenom u Mitrovici, ali i sa studentima koji studiraju u Beogradu ili nekom drugom gradu u centralnoj Srbiji. Takođe, ciljna grupa našeg istraživanja su bili srednjoškolci završnih razreda sa teritorije opštine Gračanica. Razlog koji nas je naveo da pokrenemo ovako istraživanje je činjenica da se u poslednje tri godine, skoro svi srednjoškolci koji završavaju školovanje odlučuju da svoje školovanje nastave na Univerzitetima u centralnoj Srbiji, pa čak i u inostranstvu. Do ovih navoda smo došli kroz razgovore sa srednjoškolcima koji su bili deo naših aktivnosti, a koje smo intezivirali u poslednjih godinu dana. Continue reading “KRATKI IZVEŠTAJ ” TIHA MIGRACIJA SRBA””

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zagovarčka platforma Empirika apeluje: povećanje taksi preti ugrožavanju regionalne stabilnosti

Članice zagovaračke platforme Empirika – organizacije civilnog društva, koje su i potpisnice ovog saopštenja, izražavaju veliku zabrinutost povodom nedavnih inicijativa i odluka kosovskih vlasti kojima su uvedeni nameti na robni promet iz Srbije i BiH. Continue reading “SAOPŠTENJE ZA JAVNOST”

Starosne penzije, problem kosovskih Srba

Autor: Anđelka  Ćup
gracanicaonline.info, 15.11.2018.

 

Osim što im je povređeno ljudsko dostojanstvo, jer naši najstariji sugrađani svih zajednica, korisnici starosnih penzija moraju svakih šest meseci da se javljaju u penzijsku administraciju, kako bi dokazali da su živi, sada su penzionerima Srbima ugrožena i ljudska prava. Naime, veliki broj penzionera iz srpske zajednice, lišen je prava na starosnu penziju zbog nejasnoće administrativnog upustva i samovolje službenika u opštinskim kancelarijama penzijske administracije. Continue reading “Starosne penzije, problem kosovskih Srba”

PREDSTAVNICI MREŽE NA SASTANKU SA ZAMENIKOM MINISTRA ZA FINANSIJE

Predstavnici Mreže za građanski aktivizam (MGA) su se sastali sa Zamenikom ministra za finansije g. Bojanom Stojanovićem. Sastanak koji je održan 02. maja deo je redovnih aktivnosti promovisanja MGA, u kojima predstavnicima cenrtalnih institucija predstavljlaju svoj rad i strategiju.

Continue reading “PREDSTAVNICI MREŽE NA SASTANKU SA ZAMENIKOM MINISTRA ZA FINANSIJE”

SRPSKI CIVILNI SEKTOR O UNUTRAŠNJEM DIJALOGU

 

Članovi Mreže za građanski aktivizam su 14.03.2018. godine učestvovali na okruglom stolu koji u okviru unutrašnjeg dijaloga, koji je inicirao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,  organizuje ”Radna grupa Vlade Srbije za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Continue reading “SRPSKI CIVILNI SEKTOR O UNUTRAŠNJEM DIJALOGU”