ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Установљен као међународни празник у знак сећања на студенте у Бангладешу који су убијени 1952. године, јер су се побунили и изашли на улице тражећи заштиту и званичан статус за свој језик, Међународни дан матерњег језика нас већ 20. годину заредом подсећа да је очување, заштита и промоција матерњег језика дужност и обавеза сваког народа и заједнички циљ човечанства.
Потпуно свесни времена и околности у којима српски народ на Косову бије битке за свој опстанак и очување своје културне баштине, удружење невладиних организација „Мрежа за грађански актизам“ је као свој примарни циљ деловања дефинисала заштиту и промоцију српског језика и писма и језичких права српске, али и других невећинских заједница на Косову.
Своју вишегодишњу посвећеност овом циљу наше чланице доказују свакодневно, како личним поступањима, тако и кроз различите пројекте и иницијативе које смо покретали и успешно реализовали захваљујући, пре свега, подршци Канцеларије повереника за језике.
Међутим, без обзира на сву свесност и посвећеност, како нашег удружења, тако и комплетног цивилног друштва српске заједнице, и спремности институционалних представника српског народа на Косову на сарадњу у вези свих питања која се тичу заштите и промоције српског језика, статус српског језика, а нарочито писма, се свакога дана све више угрожава.
Непоштовање Уставом и законом гарантованог права на употребу српског језика и писма је видљиво на сваком кораку и у свим сегментима наших живота. Формално испуњавање одређених прописа без поштовања и једног стандарда српског језика, и више него упадљиво игнорисање ћирилице, као јединог званичног писма српског језика, показује сво лицемерје друштва које промовише вишејезичност као једну од својих најважнијих вредности.
Данас, на Међународни дан матерњег језика, подсећамо све актере јавног живота Косова да су језик и писмо једног народа неодвојиви део његовог идентитета и позивамо их да престану са девастирањем званичног статуса српског језика свакодневним кршењима права на његову употребу, чиме директно угрожавају права и положај саме српске заједнице на Косову.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *